zaterdag 2 juni 2012

De wierookmis

Botafumero
Wat een naam . . .toch begrijpt iedereen direct wat je bedoelt: de H Mis waarin op het einde het kolossale wierookvat van 65 kg wordt gezwaaid door de kerk! Hij heet: botafumero , wordt getrokken ( gehesen) door 8 man, keurig in een soort pelgrimspak. Hun optreden begint NA het einde van de mis en het was een stevige mis met 3 heren en ca. 5 acolieten. De zuster las vol overgave de landen en aantallen pelerinos per land voor, maar ze had volgens mij de verkeerde datum te pakken, want ik zat er niet bij! ( morgen misschien). Het waren er meer dan 700 o p die dag! Komt natuurlijk ook door die vreselijke groepen-met-bus, die in een keer 50 pelerinos opleveren. Enfin, na een redelijk saaie mis ( daar kwamen we ook niet voor ) met een eindeloze Spaanse preek en een bijzonder drukke communie was het dan eindelijk zo ver, de botafumero werd losgeknoopt, op het altaar neergelaten, volgestopt met vuurkooltjes en wierookstaafjes en hup, de lucht in met dat ding. Dank zij een soort versnellingsbak die in de koepel van de kerk was gemonteerd werd binnen no time een topsnelheid bereikt van 60 km/uur. Het wierookvat raakte op enkele cm's na het plafond van de zijbeuken, iedereen volgde het kijkspel met verbazing en enthousiasme! Een prachtig gezicht, je hebt het zo vaak op de tv gezien en nu in werkelijkheid. Slimme RK Kerk om dit schouwspel - want dat is het- op het einde van de mis af te spelen en niet er even tussendoor. In het begin ademloos, op het einde met toenemend enthousiasme wordt het gevolgd, mensen staan op de banken om maar niets hoeven te missen van deze kerkelijke toet! Als de botafumero weer stilhangt (de hoofdzwaaier neemt het vat in een sierlijke houdgreep en hij hangt stil) volgt een spontaan en luid applaus! Oh ja, er kwam nog een herderlijke zegen achteraan, maar iedereen was al op weg naar buiten. Daar moeten ze eens over nadenken!
John

Omdat we inmiddels gewend zijn aan op tijd opstaan hebben Jim en ik eerst een heerlijk ontbijt gehaald bij ons restaurantje van gisteren. Helemaal goed, met gebakken ei met spek etc. Daarna naar het reisbureau voor wat info over de mogelijkheden: de bus (€ 160) zou 34 uur duren!!!, nee dus, de trein pas vanaf 5e emogelijk dus 3 dgn wachten, nee dus, het vliegen vanuit Santiago naar Schiphol zou kunnen voor € 345,-, nee dus. Je hebt al juffrouw van het reisbureau ook wel enige fantasie nodig! Na wat gezoek wordt het: bus naar Porto Portugal in 3 uur, 2 uur wachten, vliegen naar . . . Maastricht voor € 150,-
Verwachte tijdstip aankomst as maandag 4 juni om 21.05 uur !
Mooi geregeld.
het regent ook wel eens
Finisterre is even helemaal buiten beeld, ik kan het niet meer opbrengen omdat à) het weer minder is inclusief de verwachting, b) het heilig vuur
even wat zachter brandt en vooral: IK WIL NAAR HUIS!



3 opmerkingen:

  1. Ik ben helemaal tevreden over je.Natuurlijk kom ik je halen.dAN IS HET UITRUSTEN.
    xxx n

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gefeliciteerd met je succes! Kreeg steeds meer bewondering voor je tocht, heb genoten van je soepele schrijfstijl, kon je ervaring echt meebeleven. En nu... Wens je goede reis naar huis.
    Lidy ( op blog Joop)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dag Harry, proficiat ook van Miet. Pelgrimage mag voor jou geen geheimen meer hebben. De thuisblijvers genieten en beleven op afstand. Een raadsel is de verdwijning van je verhaal van 31 mei waarin je de via gladiola als vergelijking aanhaalt. Is hier sprake van een ingreep van St. Jacobus of is het toch gewoon iets werelds. Het antwoord ligt in de schelp.
    Behouden thuisreis, Miet en John

    BeantwoordenVerwijderen