woensdag 25 april 2012

Van st. Jean-Pied-de-Port naar Compostela





Hoe is het om als  een echte pelgrim (lopend dus) door weer en wind,  over bergen en door dalen, met of zonder blaren, met of zonder fatsoenlijk onderdak, met of zonder voldoende eten en noem maar op, deze eeuwenoude tocht te lopen samen met (in 2012) ca. 150.000 andere ‘peregrinos’  van uit de hele wereld. Ik start alleen, loop alleen,  maar tegelijk  met mij zullen er op 4 mei 2012 nog misschien wel tussen de 200 en 500 pelgrims starten (het is nu nog steeds een beetje laagseizoen).
Wie gaan we ontmoeten, wat zullen de verhalen zijn, waar komen ze vandaan, waarom doen ze al die moeite, met andere woorden, wat is hun ‘drive’, wat zit er achter. En dan de weg, el camino, the way, le chemin, het wordt in alle talen gesproken, maar er is er maar één die het meest gelopen wordt voor al meer dan 1000 jaar: El Camino Francés.
 Daarnaast komt het afzien om de hoek kijken, of valt dat allemaal wel mee (of juist tegen?) zo’n dagelijkse tocht van tussen de 20 en 30 km, en dat ongeveer  35  tot 40 dagen achter elkaar. Wat dacht u van het slapen in de ‘refugios ‘ (onderkomens) met grote slaapzalen van soms 50 tot 100 man/vrouw, stapelbedden, opstaan om 06.00 uur . . . Let op, het is niet echt gemakkelijk, want de statistieken leren ons, dat meer dan de helft van de 800 km-lopers de tocht niet in een keer uitloopt. Kortom, een spannend avontuur wat u vanaf vandaag kunt meebeleven: 
 Vanaf begin mei zal het verslag wekelijks worden bijgewerkt zodat u de tocht als het ware kunt meebeleven. U kunt ook een reactie plaatsen in het blog.
Omdat mijn kleindochter Roos (7jr) glutenvrij moet eten (zij kan geen gluten verdragen) raakte ik in contact met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV). In Nederland lijden ca 160.000 mensen aan deze ziekte, maar slechts 25.000 mensen weten het. Het is een onbekende ziekte aan het spijsverteringsstelsel.  Het is dus van groot belang deze  ziekte onder de aandacht te brengen.  In het reisverslag kunt u er meer over lezen, klikt u ook eens op www.glutenvrij.nl  en www.deglutentest.nl