dinsdag 29 mei 2012

De laatste 100 km²

OmDat we nog steeds in de bergen zitten is het ' s ochtends best koud, zo'n 5 tot 10 graden. Ik start in de bergen gewoon met handschoenen aan, fleecevest en waterdicht jack. Als het weerbericht ok is ga ok in korte broek, slecht weer dan met pijpen. Gisterenavond liep ik samen met Jim, de Canadees. Hij loopt net 0,5 km sneller dan ik, dus ik hoorde hem aankomen, til-tik-tik van zijn stokken . . We liepen samen eerst bij een afsplitsing vrolijk verkeerd (waar blijven de pijlen?) maar er werd geroepen vanuit een huis: ' wrong way, back naar carrytierta' zoiets als terug naar het kruispunt!. Nou, vooruit dan maar weer. De pijl ( kunnen overal zitten, ik zei het al) zat op een steen, maar je moest terugkijken, zoals vroeger bij de Belgen . Ogen in je achterhoofd. Gelukkig kent de bevolking de problemen en wordt je gewaarschuwd wanneer het misloopt! De oplossing is -als altijd- vrij simpel. Pot gele verf en op de weg een ( of een paar) gele pijl wijzend in de juiste richting! Dat is de Compostella.
Ik -en ik niet alleen- begin me te ergeren aan de 100 km lopers, de busjes met aanhanger en de opvallend vele taxi's rond de camino. Het onderscheid tussen de echte lopers en de 100 km doeners is vrij duidelijk: de echte lopers hebben zonder uitzondering een dikke bagpack van rondom 12 tot 15 kg, de busjesmensen hebben een kleintje van hooguit 10 Ltr.
Zij worden op een strategische plaats gedropped, snellen naar de komende rustplaats, kwetteren en tetteren er meer dan lustig op los (wat blijft er over van de ingetogenheid van de pelegrino ? ) en nemen bezit van onze slaapplaatsen als je pech hebt. Gisteren wilden wij aanleggen bij een auberge ( na 35 km lopen), helaas, het was een Prive auberge ( zo werd verteld, maar het stond nergens) dus wegwezen! Tim moest zijn voeten verzorgen, dus stop inlassend. WiFi
was nog niet algemeen ingeburgerd, dus ik vraag telkens bij een refugio of WiFi beschikbaar is. Zoja, dan naar binnen, zonee, dan door naar de volgende. Bij deze had ik geluk, nog 2 plaatsen vrij. Ik vertelde, dat 'mi amigo' eraan zat te komen, maar vrijwel direct ernaa pikte een volgende peregrino de laatste vrije plaats. Jim moest door naar de volgende 1,5 km verderop. Nou, daar wordt je echt niet vrolijk van! Ook het 'Buen Camino ' rolt er niet meer uit zoals bij de eerste 700 km's. De kleine rugzakken worden genegeerd, de grote trekken meer en meer met elkaar op! Op de terrassen hebben de kleine rugzakken weer het grootste woord! Vooral in de laatste 100 km's is de Camino sterk aan het vercommercialiseren, l'esprit du Chemin is er een beetje uit, er is geen rust meer onder de lopers, er wordt te veel gekletst, te veel busjes, bussen, volle auberges (na 15.00uur geen vrije plaats meer te krijgen) het beloofd wat voor als het seizoen werkelijk begint!

Mijn advies: de echte Camino begint in St. Jean Pied de Port en duurt gewoon 800 km!