woensdag 6 juni 2012

Is dit het laatste deel?

Misschien wel, ik denk van niet. Er valt nog zovel te vertellen over dit fenomeen dat Camino heet! Bij elke foto die ik zie is het steevast. . . . oh ja, dat was daar, dat was de eerste stap omhoog in de Pyreneen, kijk, daar zijn die Brazilianen weer en och, de gratis wijn. Er kwam overigens bijna niets uit, je stond als een hollander aan die pomp te zwengelen voordat de oogst (paar glaasjes wijn die je direkt weer kon delen met andere vrolijkerds die nog niet aan de beurt waren geweest), de Alto del Pardon met die prachtige beeldengroep en ga maar door. Ik zou er een boek over kunnen schrijven, al die indrukken, de gedachten, het alleen zijn maar je toch omringd weten door een groep mensen die naar je kijken en met je willen praten, samen willen zijn maar ook soms gewoon hun eigen weg gaan en er alleen vandoor karren om een paar dagen later  gewoon ineens weer voor je neus te staan.
Metamoros
 De weg ligt vast, je kunt er niets aan veranderen, het staat precies beschreven in de Codex Calixtinus, de oudste Europese reisgids die we kennen, genoteerd door een slimme paus Calixtus rond het jaar 1000. Hij snapte de opkomende handel, hij begreep dat er iets geregeld moest worden om de op gang komende stroom pelegrinos in toom te houden en hij doorzag ook de impact die het zou kunnen hebben op het hele Spaanse Noorden, misschien wel voor heel Spanje. Momenteel is Santiago de tweede belangrijkste bedevaartplaats in de wereld op Rome na, omdat in Rome Petrus begraven ligt en in Santiago (=spaans voor St. Jacob) de heilige Jacobus de Meerdere, een volle neef van Jezus en ook zijn rechterhand. De hoofdpiet zou je kunnen zeggen! Het verhaal of de legende er omheen moet je lezen op internet, het is een prachtig verhaal vol met ongeloofwaardigheden en tegenstrijdigheden, maar het staat er echt! Geloven heet dat geloof ik. Helemaal mooi wordt het, wanneer de muzelmannen (de bin ladens van toen) verdreven moeten worden uit Spanje.Dat heet 'Reconquista' , betekent de herverovering van Spanje op de moslims. Dat ging allemaal niet zo best, totdat Santiago himself zich ermee ging bemoeien. Hij smeedde zijn kruis om tot zwaard en doodde de Moren dien op zijn weg kwamen.
kruis en zwaard van Santiago
 Hij wordt ook wel Metamoros,  de Morendoder genoemd. Hij was overigens  niet alleen, de pelgrims uit die tijd hielpen graag een handje mee, want als je won, dan mocht je een deel van de buit zelf houden en dat was mooi meegenomen! Ook de geestelijkheid uit die tijd keek niet zo nauw, er was altijd wel een bereidwillige monnik of pater in de buurt voor een absolutie, en wanneer je Santiago bereikte kreeg je een volledige vrijspraak van alles. Klaar met de veroveringen staken  in 1492  de toenmalige strijders (denk aan Columbus) over naar Amerika om daar hun ' gezegende'  werk ijverig voort te zetten (of was het het goud dat er blonk?)
Pelegrinopak

In ieder geval iets om over na te denken. Ik lees overigens dat de Codex verleden jaar is gestolen uit de kluis in Compostela, er liggen nu fotokopieen te inzage, van de dader(s) ontbreekt elk spoor. Ook  het bekende Cruz de Ferro werd al een keer gestolen, werd teruggevonden en ligt opgeborgen in een museum in El Acebo.

Ik zei het al eerder, de aantallen pelegrinos zijn overweldigend. Dit jaar 250.000, in een heilig jaar een verdubbeling verwacht. Het probleem zit 'm niet in de weg zelf, maar de opvang, de refugio's zijn niet toereikend. Bij het vertrek krijgt iedere pelgrim een bijgewerkte lijst met alle plaatsen langs de route en het aantal (geschatte) bedden per plaats.Nou, dat wordt duwen geblazen, want de getallen kloppen gewoon niet! Ga je uit van 300 starters op een dag, dan moeten die 300 ook 's avonds ergens kunnen slapen. Volgens de lijst zijn er dan maar 100 slapplaatsen, dat gaat dus niet kloppen. Er zijn dus 'vroegstarters' die al om 05.00 uur op pad gaan om als eerste de slaapplaatsen te kunnen bezetten voor die avond. De laatkomers moeten door naar het volgende dorpje (meestal 5 km verderop, betekent 1,5 uur doorsjouwen). Enfin, er is altijd nog het leger , die in  geval van hoogseizoen legertenten kan bijzetten. . . .