donderdag 24 mei 2012

Cruz de Ferro posted!

Nou, het was me het dagje wel, de routine van vroeg op en er meteen vandoor. Voordat we bij het Cruz de Ferro zouden aankomen moesten er eerst nog even 19 km worden overwonnen op deels ongelofelijke slechte paden met veel van die 10 cm grote kiezels die half in de grond zitten en waar je telkens bijna je nek over breekt! Heel goed uitkijken dus. Ik loop al een paar dagen grote stukken samen met Jim from Vancouver. Gezellige farmer met dezelfde speed als ik, dus dat gaat prima samen. Zo heb ik al een groot aantal mensen leren kennen door stukken met elkaar op te lopen. Gesprek gaat meestal gepaard met een soort ritueel: wil je geen gesprek dan volstaat een vriendelijk Buen Camino. Dat zegt iedereen tegen elkaar Altijd. Ik heb nog niet meegemaakt dat er geen antwoord kwam, zelfs in de stad krijg je vaak een Buen Camino als groet.
We hebben uitgerekend dat er (op dit tijdstip in het jaar) ca 300 peregrinos per dag starten. Hoe verder we op de Camino komen hoe drukker het wordt, omdat ook de bussen en andere Camino's erbij komen. We merken het nu al op 220 km afstand van Santiago.
Na een best pittige klim komen we op het hoogste punt van de
Compostella. En daar, hoog op een boomstam, het beroemde Cruz de Ferro. Kruis zelf is strak zonder opsmuk, de Steenberg is kolossaal. Ik zie veel gekleurde Stenen, soms kunstwerkjes, bijna schilderijen, soms alleen met de naam erop zoals die van mij! Hij ligt nu op de berg en blijft daar altijd bezig te wezen. De namen zullen vervagen, maar de kracht blijft bestaan
Geldt ook voor de envelop met de kleine briefjes. Ik heb ze uitgeschud op de grote berg, elk briefje vond direct z!n eigen plekje en zal geschreven worden in de palm van Zijn hand. Ook gedachten vinden hun plaatsje onder een steen. Het is -in mijn beleving- een waardig moment geweest van de Pelgrimage, je moeite en inspanning wordt bevestigd door de act die al miljoenen eerdere pelerinos voor jou hebben gedaan en nog zullen doen en blijven doen!
De afdaling was gevaarlijk, Nannie waarschuwde al kijk uit! Het eerstvolgende dorpje (El Acebo) was helemaal uitverkocht, dus ik heb samen met Jim een 2pk (25 pp) genomen en heerlijk geslapen!
De mooiste dag van de Camino!