maandag 7 mei 2012

De eerste paar dagen

Dat is natuurlijk even wennen met die refugio's. Een heel gedoe eigenlijk. Er worden lijsten gegeven van alle pelgrimsonderkomens voor alle plaatsen in de hele camino. Voor de grote plaatsen 3, 4 of 5, de dorpjes meestal maar 1. In de reisbeschrijving van de ANWB staan er ook genoemd, maar die is niet helemaal actueel. Enfin, je kiest er eentje uit, en dan maar hopen dat die niet volgeboekt is.(anders mag je door naar de volgende)
Je komt binnen, krijgt je stempel op de je credential (stempelkaart) en je bednummer toegewezen. En dan de rugzak met inhoud op het bed, er uithalen wat nodig is, rest weer terug, rugzak opbergen, douchen, omkleden, en zien waar ergens iets te drinken valt. Dan om meestal 19.00 uur pelgrimsmaaltijd ( salade, pasta als voorgerecht, frites met kip of varkensvlees etc . als hoofdgerecht, vla toe. Daarna napraten in de groep of nog even rondkijken. Pelgrimsmaaltijd vaste prijs ca. eur 9, inclusief 1,5 glas wijn. Overnachting in de refugio tussen 7 en 10 euro. Ontbijt (stokbrood,jam, smeerkaas koffie/thee, beetje op z'n Frans, zelf doen. Betekent dus in het eerste dorp stokbroodje met kaas/smeerkaas, tomaatje erbij, 5 euro.
Dat waren de voorspelbare vaste kosten. Dan is er een happy hour wanneer je na het lopen opgepoetst bent moet even de stof worden weggespoeld. Dat kan heel gezellig worden en is dat ook. De groep pakt zich bij elkaar, wijntje erbij en de verhalen beginnen. Ik denk, omdat niemand iets hoeft van een ander, er ook veel opener en eerlijker met elkaar wordt gepraat. Overdag kunnen de gesprekken diep gaan, zo ' s avonds gaat het vaak de vrolijke kant op, vooral wanneer er 4 tot 6 verschillende talen tegelijk over een onderwerp gaan, kan ook voetballen zijn of de presidentsverkiezing in Frankrijk.