dinsdag 10 april 2012

Voor het goede doel . . . .

Zo'n pelgrimstocht is natuurlijk een bijzondere belevenis, niet alleen voor mijzelf en Nannie, maar ook voor vrienden, bekenden en belangstellenden. Zij zijn nieuwsgierig hoe het gaat, wat je beleefd hebt van dag tot dag en  ik wil graag alles vertellen. De wereld zal zich verkleinen zich tot slapen, eten, lopen, zo wordt verteld. Dat zal best wel,  maar helemaal loslaten is toch wel weer iets anders. . . 


In Nederland lijden naar schatting 160.000 mensen aan coeliakie (spreek uit: seuliakíé), maar slechts 25.000 mensen weten het. Daarmee loopt Nederland ver achter op veel andere landen waar de bekendheid met de ziekte wel groot is. Coeliakie is een intolerantie voor gluten. Mensen met deze ziekte kunnen geen gluten verdragen. Het geeft klachten als buikpijn en diarree. De Maag Lever Darm Stichting en de Nederlandse Coeliakie Vereniging willen deze onbekende ziekte aan het spijsverteringsstelsel bekend maken. Door coeliakie onder de aandacht te brengen (www.glutenvrij.nl) en met de lancering van een digitale glutentest (www.deglutentest.nl)  hopen de organisaties dat meer mensen gediagnostiseerd kunnen worden.

 Omdat onze kleindochter Roos (7) ook aan deze ziekte lijdt (net als  Vivian)  zal zij levenslang op dieet moeten, nooit zo-maar een lekkere taart smullen van oma of eens lekker samen naar Mac Donald voor een Mac-menu,  probeer ik door mijn blog en verdere publiciteit de bekendheid met deze ziekte te helpen  vergroten. Ik steun de Nederlandse Coeliakie Vereniging van harte, u ook, wanneer u hun site bezoekt!